26 november, bezoek goede doelen projecten

by Zwinkels

Heerlijk geslapen en rond 08.00 uur opgestaan. Daarna hebben we onze rugzakken en koffers doorzocht op alles wat we hier achter willen laten; een groot deel van onze kleding bijvoorbeeld.

Vervolgens vertrekken we met onze auto naar het hotel waar de meeste teams zitten en waar Franka Mes van de stichting Hand To Hand op ons wacht. Samen met enkele andere teams, die de opbrengst ook aan Hand to Hand schenken, rijden we naar de school van de kinderen. Dat is een kleuter/ lagere school voor kinderen tot een jaar of 7. Al met al is dit toch wel een kilometer of 9 de bush, bush in. Na veel gehobbel staan er minstens 50 schattige kinderen: ” Welcome, welcome te zingen” en zo voelt dat ook. Een warm onthaal  en niet alleen omdat het 37 graden is).We krijgen uitleg over de school en mogen in hun klasjes kijken. Daarna laden wij allerlei schoolartikelen uit die we in Nederland gekocht hebben, heel veel schriften, geodriehoeken, potloden en pennen en simpele rekenmachientjes. En ook al het eten dat we over hebben, want die bengeltjes moeten regelmatig naar school zonder gegeten te hebben. 

Daarna rijden we naar Banjul, waar “Hand to Hand “de oudere kinderen een ambacht aan het leren zijn. Ze hebben een naaiatelier, dat wil zeggen drie naaimachines en om de beurt mogen ze er een uurtje op werken. Een Houtbewerkings-plaats met een paar simpele en enorm verouderde machines. De Metaalbewerking, dat wil hier zeggen lassen en een ijzerzaag. En de afdeling Automonteur, dat betekent hier een oude auto, waarvan de motor in een hoop zand uit elkaar gepeuterd wordt. (Zie foto) (Overigens hebben we hier nauwelijks internet dus de verslagen komen soms door en de foto’s bijna nooit, maar zodra we in Nederland zijn, werken we dat bij. Dus kijk over een weekje nog maar eens) 

Echt gereedschap hebben ze nauwelijks. We laden onze auto leeg en alles, echt alles kunnen ze gebruiken. Hier komt ie: de tentjes, de luchtbedden en onze Ton zijn (luxe) matras, de zeildoeken, de slaapzakken, de jerrycans, de mobieltjes, en…. de kisten gereedschap uit Nederland, die de stichting Solidariteitswerkplaats uit Uden gemaakt heeft. In ons bijzijn worden de door ons verzegelde kisten geopend. Iedereen is opgewonden en in de Houtbewerking/timmermanskisten zit gereedschap, wat ze niet eens allemaal kennen. Dus Kees geeft een korte toelichting. iedereen staat zeer geïnteresseerd om hem heen.

Inmiddels is het bijna 16.00 uur en we gaan de auto’s (laten) wassen. Van binnen en van buiten worden ze gesopt. Een stofzuiger hebben ze hier niet, dus ze wapperen met een doekje. Resultaat is wel dat het er redelijk uitziet voor de veiling van morgen.

Toen zijn we gaan eten op een plaats, waar ze beweren dat het internet werkt. We zeggen tegen de eigenaar: Dat zeggen ze allemaal dat hun internet werkt, maar het werkt echt nergens, maar laten we afspreken dat als het hier ook niet werkt, wij de rekening niet betalen! Daar moest hij over nadenken en het internet bleek ook hier niet te werken, dus na enige opmerkingen van ons (toen we overigens de helft van het lekkere eten al op hadden), werd er een mannetje ergens vandaan gehaald die de router ging fixen. Dat hielp, iedereen blij.

De laatste dingen geregeld met Kees en John, want die vliegen deze nacht al terug naar huis. We hebben ze naar het vliegveld gebracht; 10 minuten rijden zeiden de mensen hier! Jaja dat kennen we inmiddels. Na drie kwartier rijden waren we er, gelukkig nog ruim op tijd. Na een hartelijk afscheid na samen drie weken in de zandbak (woestijn) gespeeld te hebben, reden we (Ton en Frans) samen terug naar ons verblijf. Dat voelde een beetje aan alsof we niet compleet waren, we waren ook een beetje stilletjes. Tenslotte zijn we drie weken lang, dag, avond en nacht, nauwelijks een meter van elkaar vandaan geweest.

Rond 23.00 uur  gingen we naar bed. Want morgen is het D-day. Wat gaan de auto’s opbrengen? That is the question.

img_6270img_6280img_6300

img_6324 img_6328img_6316-1

img_6320-1 img_6319


About the Author


Zwinkels


2 thoughts on “26 november, bezoek goede doelen projecten

Bas Seijffert

En? Wat hebben de auto’s opgeleverd op de veiling? Denk dat die 4×4 populair was.

Beantwoorden

    Zwinkels

    Het reisverslag van 27 november staat nu online!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *